Συνταγές

Γρήγορη επιλογή συνταγής:  

Μυδοπίλαφο


Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μύδια με κέλυφος
  • 500 γρ. καθαρισμένα μύδια
  • 1/2 κούπα Λάδι
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Με το συρματάκι της κουζίνας τρίβετε τα όστρακα των μυδιών και βγάζετε το μουστάκι τους. Τα πλένετε πολύ καλά, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με μισή κούπα νερό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ανοίξουν και τα αφήνετε στην άκρη. Πλένετε τα καθαρισμένα μύδια και περιμένετε να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι και τα κρεμμύδια να σοταριστούν. Προσθέτετε το ρύζι και το γυρνάτε μερικές φορές. Στο μεταξύ, στραγγίζετε τα μύδια με το όστρακο, μετράτε το ζουμί τους και προσθέτετε ζεστό νερό, τόσο, ώστε να συμπληρωθούν 4 κούπες. Ρίχνετε το νερό στο ρύζι. Προσθέτετε το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Βράζετε το ρύζι για 20’ και έπειτα ρίχνετε μέσα όλα τα μύδια. Τα βράζετε άλλα 5’ και τα σερβίρετε αμέσως.



Μικρά μυστικά: Αν Θέλετε μπορείτε ναπροσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο ή ακόμα και λίγο καβουρντισμένο κουκουνάρι.

Επιστροφή στην κορυφή

Μύδια αχνιστά με κέλυφος


Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μύδια με κέλυφος
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • Ρίγανη
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Με το συρματάκι της κουζίνας τρίβετε τα όστρακα των μυδιών και βγάζετε το μουστάκι τους. Τα πλένετε πολύ καλά, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με μισή κούπα νερό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ανοίξουν, αμέσως προσθέτετε το ψιλοκομένο σκόρδο (μπορείτε να προσθέσετε και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι).Τα αφήνετε όλα μαζί να βράσουν για 5 λεπτά .Τα σερβίρετε σε βαθύ πιάτο αφού πρώτα προσθέσετε από πάνω τους ρίγανη.



Μικρά μυστικά: Το λεμόνι είναι ο αγαπημένος σύντροφος τωνμυδιών. Καλό είναι να το προσθέτεται λίγο πριν την κατανάλωσή τους.

Επιστροφή στην κορυφή

Μακαρόνια με μύδια


Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό φρέσκα μύδια με κέλυφος
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Λίγο βασιλικό
  • 150 γρ. λευκό κρασί
  • 3 πιπεριές καυτερές ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. μακαρόνια

Εκτέλεση

Τρίβετε με βουρτσάκι τα μύδια και τα ξεπλένετε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.Τα βάζετε σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό, σκεπάζετε και βράζετε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα 1-2 φορές. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε σε μπολ και πετάτε όσα δεν άνοιξαν. Σουρώνετε σε λεπτή σήτα τον ζωμό που έβρασαν και τον κρατάτε στην άκρη. Σε κατσαρόλα βάζετε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, 2 σκελίδες από το σκόρδο και τον βασιλικό. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά και λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε τον ζωμό από τα μύδια και το κρασί και βράζετε για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε το υπόλοιπο σκόρδο και τις πιπερίτσες για 2-3 λεπτά. Σε φαρδιά κατσαρόλα βράζετε σε άφθονο νερό με αλάτι τα μακαρόνια. Στραγγίζετε και αδειάζετε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα και τη σάλτσα με τα μύδια και ανακατεύετε, να ενωθούν μακαρόνια και σάλτσα.



Μικρά μυστικά: Στην ίδια μακαρονάδα μπορούμε να προσθέσουμε, αν έχουμε, καλαμαράκια, χταποδάκι ή ακόμα και λίγο κοτόπουλο.

Επιστροφή στην κορυφή

Μύδια μπουκιές – τηγανιτά


Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. καθαρισμένα μύδια
  • Κουρκούτι
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Αλευρώνουμε τα μύδια. Αναμιγνύουμε το τυρί με το κουρκούτι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία. Με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή με ένα πιρούνι παίρνουμε τα μύδια ένα - ένα, τα βυθίζουμε στο κουρκούτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.Το έδεσμα σερβίρεται ζεστό ως ορεκτικό.

Επιστροφή στην κορυφή

Μύδια Βρυξελλών


Υλικά συνταγής

  • 15 μύδια με κέλυφος
  • Λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 15 φετούλες ντομάτα
  • 15 φετούλες κασέρι

Εκτέλεση

Ανοίγετε τα μύδια και αφαιρείτε τελείως την μία πλευρά του κέλυφος και το μουστάκι του μυδιού. Επάνω σε κάθε μύδι προσθέτετε λίγο ψιλοκομένο σκορδάκι μία φετούλα κασέρι και μία φετούλα ντομάτα. Όλα τα μύδια μαζί τα βάζετε σε μία πιατέλα και τα τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων για 5 έως 10 λεπτά (ανάλογα το φουρνάκι). Όταν το κασέρι θα έχει λιώσει είναι έτοιμα για να τα απολαύσετε.

Επιστροφή στην κορυφή

Μύδια φούρνου


Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. μύδια καθαρισμένα
  • 1/2 κιλό ντομάτες ώριμες περασμένες από το μπλέντερ
  • 3 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη, Μαϊντανό
  • Μερικούς κόκκους πράσινο πιπέρι
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 250 γρ. τυρί
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα μύδια και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τους κόκκους του πράσινου πιπεριού και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου. Στην συνέχεια ρίχνουμε την ρίγανη και το σκόρδο και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μας για μερικά λεπτά ακόμη. Σε ένα σκεύος ρίχνουμε την μισή περίπου σάλτσα, προσθέτουμε τα μύδια, τα τυριά και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 15 περίπου λεπτά και μόλις το βγάλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.



Μικρά μυστικά: Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Στα μύδια προσθέτει πλούσια γεύση.

Επιστροφή στην κορυφή

Μύδια σαχανάκι με μουστάρδα


Υλικά συνταγής

  • Ένα σακουλάκι μύδια
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1/2 πιπεριά καυτερή
  • Τυρί φέτα όσο θέλουμε
  • 1 κουτ. γλυκ. μουστάρδα
  • 1 κουτ. σουπ. αλεύρι
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μύδια πολύ καλύ κι όταν λέμε καλά όχι μόνο στο τρυπιτό. Από το τρυπιτό σε μια κατσαρολίτσα με νερό και ξανά στο τρυπιτό 3-4 φορές μέχρι το νερό που θα βγάζουν τα μύδια να είναι καθαρό. Βάζουμε λάδι και σωτάρουμε τα μύδια για κανά 5 λεπτο το πολύ. Βγάζουμε τα μύδια μόνο σε μια άκρη. Ρίχνουμε μέσα στο ζουμί τις πιπεριές κι έπειτα την μουστάρδα και το αλεύρι. Ρίχνουμε ρίγανη και αλάτι, όχι μπόλικο γιατί ακολουθεί και η φέτα. Έπειτα την φέτα σε κύβους κατά προτίμηση διότι με την βράση θα λιώσει κι αν την τρίψουμε για λόγους αισθητικής θα χαθεί. Συνεχίζουμε την βράση μέχρι να χυλώσει στον βαθμό που την θέλουμε. Αν πήξει συμπληρώνουμε νεράκι. Προς το τέλος ξαναρίχνουμε τα μύδια μέσα για κανένα 5 λεπτο κι αφού τελειώσουμε και σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε από πάνω λίγο ωμό ελαιόλαδο.



Μικρά μυστικά: Μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα για να πάρει και λίγο ροζ χρωματάκι από το ήδη υπάρχον, κίτρινο χρωματάκι που έχουμε.

Επιστροφή στην κορυφή

Μύδια με μυρωδικά


Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μύδια με κέλυφος
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτριο (μόνο το άσπρο μέρος) πράσο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
  • 1/4 φλιτζανιού νερό
  • 1 κουτ. γλυκ. πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκ. θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκ. μαύρο πιπέρι
  • 1/8 κουτ. γλυκ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. σουπ. λάδι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • Μερικές φέτες λεμόνι

Εκτέλεση

Πλύντε και καθαρίστε καλά τα μύδια. Αφήστε τα σ’ ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Στη συνέχεια καθαρίστε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και το πράσο και ψιλοκόψτε τα. Ζεστάνετε το λάδι σε μια αντικολλητική κατσαρόλα. Ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια, το πράσο, τα σκόρδα και το νερό. Σιγοβράστε τα περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Προσθέτετε το θυμάρι, την πάπρικα και το πιπέρι. Δυναμώστε τη φωτιά και ρίξτε το κρασί. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να πάρουν βράση. Ρίξτε τα μύδια, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ανοίξουν. Γαρνίρετε με τις φέτες λεμόνι και τον άνηθο.

Επιστροφή στην κορυφή

Μύδια πικάντικα


Υλικά συνταγής

  • 1 σακουλάκι καθαρισμένα, μεγάλα μύδια
  • 3 - 6 σκελίδες σκόρδο
  • Μαϊντανό
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 2 κουταλιές γεμάτες φρέσκο βούτυρο
  • Λεμόνι
  • Τυρί
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τα μύδια σε άφθονο νερό. Σουρώνουμε το ζουμί τους, αυτό που υπάρχει μέσα στο σακουλάκι με το οποίο τα αγοράσαμε και τα βάζουμε να βράσουν (χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό) μόνο με το δικό τους ζουμί. Αφού βράσουν αρκετά, προσθέτουμετην καυτερή πιπεριά, κομμένη σε φετούλες, το μαϊντανό, ψιλοκομμένο, λίγο μαύρο πιπέρι, τη μια κουταλιά βούτυρο και το σκόρδοκομμένο φετούλες. Προς το τέλος, βάζουμε το τυρί (1 - 2 φέτες) κομμένο σε χοντρά κομμάτια, το χυμό ενός λεμονιού (μέτριου) και τη 2η κουταλιά φρέσκο βούτυρο. Αφήνουμε να πάρουν 2 - 3 βράσεις να αρχίσει να λιώνει το τυρί. Για όσους δεν αγαπούν τα καυτερά, Θα βάλουν 1-2 ροδελίτσες καυτερής πιπεριάς.



Μικρά μυστικά: Βάλτε στο φούρνο λίγες φέτες ψωμί. Το ξεροψημένο ψωμί είναι ο καλύτερος σύντροφος για το σαχανάκι.

Επιστροφή στην κορυφή

Μυδοκεφτέδες


Υλικά συνταγής

  • 300 γρ. καθαρισμένα, μεγάλα μύδια
  • 1 πατάτα βρασμένη
  • μισό φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • λίγο δυόσμο
  • λίγο αλάτι
  • λίγο αλεύρι για αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μύδια πολύ καλά κι όταν λέμε καλά όχι μόνο στοτρυπιτό. Από το τρυπιτό σε μια κατσαρολίτσα με νερό και ξανά στο τρυπιτό 3-4 φορές μέχρι το νερό που θα βγάζουν τα μύδια να είναι καθαρό.Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε στη συνέχεια σε ένα μπολ τα μύδια, μαζί με τα ψιλοκομένα κρεμμυδάκια, το δυόσμο, την πατάτα και την τριμμένη φρυγανιά, λίγο αλατι και ζυμώστε το μείγμα για τους κεφτέδες με το χέρι, μέχρι να γίνει ομοιογενές. Αλευρώστε τα κεφτεδάκια. Τέλος, ζέστανετε το ελαιόλαδο, ρίξετε μέσα κουταλιές από το μείγμα του μυδιού και τηγάνιστέ τα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Δεν μένει παρά να σερβίρεις τους μυδοκεφτέδες σου ζεστούς!



Μικρά μυστικά: Ιδανικός ουζομεζές,ταιριάζει με ταραμοσαλάτα αλλά και με σκορδαλιά.

Επιστροφή στην κορυφή

Μύδια μεθυσμένα


Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό φρέσκα μύδια με κέλυφος
  • 1 φλυτζάνι άσπρο κρασί αρετσίνωτο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μύδια απο τα μουστάκια και τα κολλημένα στοκέλυφος σκουπίδια και τα πλένουμε πολύ καλά. Ψιλοκόβουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια, μισό και κάτι απο το μαιντανό και βάζουμε και το κρασί με τα μύδια. Κλείνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά. Πρίν σβήσουμε το μάτι προσθέτουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε αμέσως με ζεστό μυρωδάτο ψωμί, στολίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό.



Μικρά μυστικά: Όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει τα πετάτε. Μεζεδάκι για τους λάτρεις των θαλασσινών και του ποτού. Έυκολο και γρήγορο.

Επιστροφή στην κορυφή